Světová produkce

Káva obecně je velice rozšířený nápoj po celém světě a na všech kontinentech. V našich zeměpisných šířkách se nejčastěji používá arabica, zabírá více jak 50%. Má menší obsah kofeinu a delikátní chuť i vůni. A po ní je to robusta. To je méně náročná odrůda. A její podíl je kolem 25% světové produkce. Její zrnka jsou menší, avšak chuťově je velice silná a zemitá. Po namletí zůstává jen krátkou dobu opravdu skvělá a čerstvá.

Příprava tohoto nápoje

Dát trochu směsi do hrnečku a zalít horkou vodou, to umíme všichni a také si takto připravený nápoj hojně užíváme každý den. Existují ale i další přípravy této skvělé pochutiny. Například v džezvě, kterou velice rádi používají v orientálních zemích, kde se vaří zcela jiným způsobem než u nás. Méně rozšířená je zelená káva. Avšak díky svým pozitivním účinkům na lidské tělo, by se určitě neměla opomíjet.